mtcw




Με βαθιά συναισθήματα συγκίνησης χαιρετίζω σήμερα την παράδοση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων των βημοθύρων της κατεχόμενης εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου Περιστερωνοπηγής.
Τα βημόθυρα, τα οποία χρονολογούνται στο 1778, εντοπίστηκαν στη Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, στο Κολλέγιο Τέχνης της πόλης Kanazawa. Ο επαναπατρισμός τους κατέστη δυνατός μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τόκυο και της Εκκλησίας της Κύπρου, με τις αρμόδιες αρχές του Κολλεγίου Τέχνης που κατείχε τα βημόθυρα.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, έδωσε τιτάνιο αγώνα για τον επαναπατρισμό αυτού του ανεκτίμητης αξίας θησαυρού για την Κύπρο. Μετά από πολύχρονες και έντονες προσπάθειες επαναπατρίσθηκαν από την Ιαπωνία τα βημόθυρα της κατεχόμενης εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου, τα οποία πέραν από την αρχαιολογική τους σημασία, έχουν επίσης σημαντική συμβολική και θρησκευτική σημασία. Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία σε στενή συνεργασία με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τόκυο κατέβαλαν επίμονες και επίπονες προσπάθειες έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο επαναπατρισμός των πολύ σημαντικών για τον τόπο μας βημοθύρων.
Ο επαναπατρισμός των βημοθύρων της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου, και γενικότερα ο επαναπατρισμός των έργων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία έχουν τόσο βάναυσα κλαπεί και λεηλατηθεί από τον Τούρκο εισβολέα και από τους αδίστακτους αρχαιοκάπηλους και τα οποία στη συνέχεια πωλήθηκαν στην παγκόσμια μαύρη αγορά έργων τέχνης, στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας για τον τόπο μας. Στέλνουν επίσης μηνύματα στους αρχαιοκάπηλους και στη διεθνή σπείρα απατεώνων ότι όσα χρόνια και αν περάσουν η Κυπριακή Δημοκρατία θα τους κυνηγά, καθότι η πολιτιστική γενοκτονία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή πουθενά στον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι στο προοίμιο της Διεθνούς Σύμβασης της Χάγης του 1954 για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς οποιουδήποτε λαού, σημαίνει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της ανθρωπότητας».
Η περίπτωση της σύλησης της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό και τους συνεργάτες του και η πώληση των κατακερματισμένων ξυλόγλυπτων, αλλά και ιερών σκευών του ναού, η τύχη των οποίων ακόμη αγνοείται, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Μακαριότατε,
Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία από τις πιο πολύπλοκες υποθέσεις επαναπατρισμού κλεμμένων αρχαιοτήτων και θρησκευτικών θησαυρών. Αύριο όμως τελούμε την γιορτή του Αγίου Αναστασίου στην προσφυγιά. Δυστυχώς, για ακόμη μία χρονιά, ο αποψινός εσπερινός του Αγίου Αναστασίου δεν θα τελεστεί στην εκκλησία του στην κατεχόμενη Περιστερωνοπηγή. Την εκκλησία που έκτισε το 1755 ο τότε επίσκοπος Πάφου Πανάρετος, πάνω από το λαξευμένο στο βράχο σπήλαιο όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Αναστασίου.
Ο Τούρκος εισβολέας στερεί το νόμιμο δικαίωμα μας να επισκεπτόμαστε και να λειτουργούμε ελεύθερα στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Αναστασίου. Για αυτό τον λόγο θα αναπέμψουμε απόψε τις ικεσίες μας στον Άγιο Αναστάσιο για λύτρωση της πατρίδας μας από την κατοχή. Προσμένουμε την ημέρα εκείνη που θα καταστεί εφικτή η επιστροφή και επανατοποθέτηση των βημοθύρων εκεί όπου πραγματικά ανήκουν - στην εκκλησία του Αγίου Αναστασίου στην Περιστερωνοπηγή. Προσμένουμε επίμονα να γιορτάσουμε σύντομα, ελεύθερα την γιορτή του Αγίου, κτυπώντας χαρμόσυνα την καμπάνα της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου στην κατεχόμενη Περιστερωνοπηγή.