mtcw


Πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Μαΐου 2021, πανευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη υψηλού επιπέδου, με θέμα τις μεταφορές και την επίδραση τους στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Οι συναντήσεις αυτές, εμπίπτουν στο πλαίσιο δράσης της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στην συνάντηση, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις 56 χώρες μέλη της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Adina Valean, εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων ακαδημαϊκοί και άλλα οργανωμένα σύνολα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Αποτέλεσμα των εργασιών του συνεδρίου ήταν η υιοθέτηση Διακήρυξης με δράσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν μεταξύ άλλων στην ταχύτερη προώθηση βιώσιμων μεταφορών, την δημιουργία ενός ανθεκτικού συστήματος μεταφορών λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες από την πανδημία του κορωνοιού καθώς και την χάραξη πολιτικής για ένα περιβαλλοντικά ουδέτερο τομέα μεταφορών που να συνεισφέρει θετικά στην δημόσια υγεία. Υιοθετήθηκε επίσης σαν μέρος της Διακήρυξης και σχέδιο δράσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου.

‘’Στην Κύπρο είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προώθησης της ηλεκτροκίνησης και προχωρούμε σε ένα συνολικό σχεδιασμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απόσυρση ενεργοβόρων οχημάτων, κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού σημείων φόρτισης καθώς και προώθηση της ηλεκτροκίνησης στις δημόσιες μεταφορές’’ είπε ο κ. Καρούσος.

Για το θέμα της προώθησης της χρήσης ποδηλάτου, ο Υπουργός ανέφερε ότι πρόσφατα υιοθετήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία ένα σχέδιο δράσης με κύριους άξονες την βελτίωση και επέκταση των υποδομών, κίνητρα για αγορά ποδηλάτων και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος που να ευνοεί την χρήση του ποδηλάτου.

Σε δική της παρέμβαση, κατά την διάρκεια του συνεδρίου, η Δήμαρχος Ποδηλάτου Λευκωσίας κα Μαρίνα Κυριάκου ανέφερε:

‘’Eίναι μεγάλη η σημασία αυτής της συνάντησης μεταξύ κρατών μελών, από τη μια επειδή προτείνει την ενεργή κινητικότητα, το περπάτημα και το ποδήλατο, ως εργαλείο για την ανάκαμψη στις πόλεις μετά την πανδημία και από την άλλη ενθαρρύνει την διατομεακή προσέγγιση στη χάραξη πολιτικής μεταφορών που να αντιμετωπίζει παράλληλα τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Με την έγκριση της Διακήρυξης της Βιέννης και του 1ου Πανευρωπαϊκού Σχεδίου Προώθησης Ποδηλασίας, προσδοκώ να δω την Κύπρο να λαμβάνει δραστικά μέτρα για την προώθηση του περπατήματος και του ποδηλάτου ως ασφαλή, υγιή, και φιλικά προς το περιβάλλον μέσα για μετακίνηση στις πόλεις και κοινότητες μας, χωρίς αποκλεισμούς’’.