mtcw



Υπογράφτηκε σήμερα, στη βιβλιοθήκη του Κυπριακού Μουσείου, η Σύμβαση Ανάθεσης του Έργου για την εκτέλεση του κατασκευαστικού έργου της «Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Πύλης Πάφου».

Τη Σύμβαση υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων κ. Αντώνης Κουτσούλης και εκ μέρους του Ανάδοχου Εργολάβου ο Διευθυντής της εταιρείας C. ROUSHIAS Trading and Development Ltd κ. Κώστας Ρουσιάς στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Σταύρου Μιχαήλ, της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρος Μαρίνας Σολομίδου-Ιερωνυμίδου και του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζιη.

Το εν λόγω έργο αφορά μέρος της υλοποίησης του σχεδιασμού του Τμήματος Αρχαιοτήτων για ανάδειξη και εξυγίανση των Ενετικών Τειχών της Λευκωσίας. Αναθέτουσα Αρχή για το κατασκευαστικό έργο στην Πύλη Πάφου είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση και επίβλεψή του. Η υλοποίηση του έργου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2022, σκοπό έχει την προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων μέσα από μια βιωματική αφήγηση της ιστορίας της πρωτεύουσας, από την Μεσαιωνική περίοδο μέχρι σήμερα.

Η Σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των € 225.000,00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το Έργο αφορά την διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Χώρου στην Πύλη Πάφου στην Λευκωσία και περιλαμβάνει:
α) Πεζογέφυρα για περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο, που θα ενώνει την οδό Αιγύπτου με την στοά της Πύλης Πάφου με έξοδο προς την οδό Ρηγαίνης.
β) Μεταλλικές αψίδες που θα αποδίδουν τις καμάρες του υδραγωγείου Arab Ahmet πριν από την καταστροφή τους.
γ) Τοίχους αντιστήριξης για προστασία από κατολισθήσεις πρανών και για προστασία των πεζών και κιγκλιδώματα ασφαλείας.
δ) Εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων για φωταγώγηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών καταλοίπων.
ε) Παγκάκια και σκαλιά από οπλισμένο σκυρόδεμα για διαμόρφωση εξωτερικού χώρου και χρήση από τους επισκέπτες.
Σημειώνεται ότι, η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως την μία, εκ των τριών, Ενετικών προσβάσεων στην εντός των Τειχών πόλη. Το οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση, που χρησιμοποιείται για κατασκευή της πρόσβασης, από προγενέστερα κτήρια, γοτθικά και άλλα, αναδεικνύει την σημαντικότητα της περιοχής πριν από την κατεδάφισή τους το 1567 για κατασκευή του αμυντικού έργου του Giulio Savorgnano. Χαρακτηριστικά, η ανασκαφή αποκάλυψε στον χώρο τις θεμελιώσεις του υδραγωγείου Arab Ahmet, που τροφοδοτούσε με νερό την Λευκωσία κατά την Οθωμανική περίοδο.

Αρχικά η υλοποίηση του έργου ανάδειξης του μνημείου εκπονήθηκε στα πλαίσια των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «Αναζωογόνηση των Περιοχών Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας» του Δήμου Λευκωσίας. Με τον εντοπισμό των πρώτων αρχαιολογικών ευρημάτων το Τμήμα Αρχαιοτήτων ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανασκαφικής διερεύνησης και διαχείρισης των αρχαιοτήτων. Λόγω της σημαντικότητας των ευρημάτων, και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου, εκπονήθηκε αρχιτεκτονική μελέτη για ανάδειξη της σημασίας του χώρου ως ένα βιωματικό μουσείο της ιστορίας της πόλης. Στόχος του Έργου είναι όπως η Πύλη Πάφου ενταχθεί στην καθημερινότητα των πολιτών, ως ένας ζωντανός πολυχώρος στο κέντρο της πρωτεύουσας.